Home » Beste team in kwart eeuw

Beste team in kwart eeuw

Het beste team waar hij ooit in gespeeld heeft. Zo noemt Ton Vlaar de huidige hoofdmacht van Flamingo’s. En Vlaar kan het weten, want hij voetbalt al bijna een kwart eeuw in het eerste zaterdagteam van de Alkmaarse club.

Zijn 25e seizoen hoopt de nu 46-jarige Vlaar dat in de derde klasse gaan doen. En niveau waar Flamingo’s zestien jaar geleden voor het laatst op uitkwam. ,,Toen hadden we ook een heel goed team, maar dit team is nog wel wat beter”, stelt de verdediger die nog altijd topfit is.

MauriceTon
Topscorer Maurice Gijzen (links) en verdediger Ton Vlaar hopen met Flamingo’s zaterdag de titel in de vierde klasse binnen te slepen.

Trainer Ron Weinbrecher kan het beamen. Net als Vlaar, die al vanaf zijn negende bij Flamingo’s voetbalt, loopt hij ook al een tijdje mee op ’t Lood. Er zijn ook wel wat mindere tijden geweest. Jarenlang was de zondag de voornaamste tak bij de club en was het soms lastig om op zaterdag een representatief eerste team op de been te brengen. ,,We hebben een jaar of tien geleden daarom het eerste en het tweede samengevoegd en dat ging een tijdje nog best aardig. Het mooie van deze club is dat iedereen ook doorgaat. Bij veel andere verenigingen was je als speler van het eerste elftal allang gestopt, maar hier kan het gewoon.”

De laatste jaren is er steeds meer kwaliteit bij gekomen. Maurice Gijzen, een ander kind van de club, kwam over van de zondag en scoort ook op zijn 43e nog altijd aan de lopende band. Ook routiniers als Richard Rijsterborgh en Ilyas Bektas zijn duidelijke versterkingen gebleken, maar vooral cruciaal was de komst van Ruben Beentjes, is Gijzen duidelijk. ,,Die is gewoon betrokken bij vijftig doelpunten in een seizoen. Hij maakt er dertig zelf en dan geeft hij nog twintig assists. Dat is natuurlijk goud waard.”

Beentjes haalt ook de gemiddelde leeftijd wat naar beneden. Al is Flamingo’s nog altijd ruimschoots de oudste ploeg in de vierde klasse A, zelfs als het zo af en toe met een paar twintigers aan de aftrap verschijnt ,,Maar we zijn ook gewoon de beste ploeg in deze klasse”, is Vlaar duidelijk. En dat ondanks een bescheiden trainingsintensiteit. Het team traint maar een keer in de week. ,,En dan is er nog vaak maar een paar man aanwezig”, weet Weinbrecher. ,,Maar ja. Je hoeft deze gasten verder niks meer te leren. Dus is het vooral zaak dat zij fit blijven.”

Komende zaterdag is winst op nummer twee Opperdoes voldoende voor de titel. Zelfs bij verlies houden de Alkmaarders het lot in eigen hand. ,,Dit zijn de wedstrijden waarom je voetbalt. Ik ben ooit een keer kampioen geworden zonder te spelen. Dat is echt niet leuk. Maar zo in het hol van de leeuw, dat is het mooiste wat er is.”, kijkt Gijzen er al naar uit. ,,Zij zijn vooral mentaal heel sterk, geven niet op, maar wij hebben betere en vooral ook slimmere spelers”, weet Weinbrecher.

De derde klasse wordt door de veteranen niet gevreesd. En met de switch van diverse regionale clubs richting de zaterdag lijkt het ook wel een beetje een kwestie van nu of nooit te worden. ,,We kunnen ook gewoon de middenmoot halen in die klasse. Al zijn we wel op zoek naar versterking, want er moet wat meer balans in het team komen”, aldus Weinbrecher. En meer trainen zou misschien ook beter zijn. ,,Maar of dat gaat gebeuren?”

| Mail de Webmaster | Copyright © 2011 Alle rechten voorbehouden. | Website door R. Kerver |