Home » Jan Peetoom, één der oprichters Flamingo’s overleden

Jan Peetoom, één der oprichters Flamingo’s overleden

Vandaag kreeg ik het bericht dat één der oprichters van Flamingo’s en tevens lid van verdienste (1985), Jan Peetoom is overleden.

Bestuur.

Tijdens een vergadering in restaurant Koekenbier over de oprichting van Flamingo’s, de tweede katholieke voetbalvereniging in Alkmaar, nam Jan Peetoom plaats in het allereerste bestuur samen met de heren Fransman, Kuiper, van Luijt en Buissink.

janp2
Jan Peetoom, staand tweede van links.

Een bestuur was er maar nog geen veld. Na één van de vele vergaderingen besloot Jan Peetoom op zijn fiets te springen richting Limmen. Daar aangekomen vroeg hij aan zijn toenmalige baas Dhr. J. Tuynman, directeur van de N.V. Buighout, of Flamingo’s geen gebruik zou kunnen maken van een stuk grond achter de fabriek van Buighout aan het Zeglis. Nadat de heer Tuynman zich hier positief over uitliet is het balletje snel verder gaan rollen.

Speler.

Behalve bestuurslid was Jan Peetoom tevens speler van het allereerste Zondag1. Op 22 augustus 1964 speelde Jan Peetoom voor de eerste maal voor Flamingo’s1 in een avondwedstrijd tegen een Kolping Boys combinatie.

Een maand later (20 september 1964) zou Flamingo’s1 zijn eerste competitiewedstrijd spelen in de derde klasse A afdeling Noord Holland, uit bij Zuidermeer. Helaas voor Jan Peetoom was de opstelling enigszins gewijzigd (geen basisplaats), en er werd zowaar een verdienstelijk gelijkspel 1-1 gehaald.

Hoe het verder is gegaan met de voetbalcarrière weet ik eigenlijk niet maar ik neem aan dat hij nog menig wedstrijd in Zondag1 heeft gevoetbald.

janp3
Jan Peetoom, staande derde van links.

Terreincommissie.

Er was dus nu een bestuur, een eerste elftal, een veld maar voor Jan Peetoom was dit nog niet genoeg. Een van de grootste zorgen waarvoor het bestuur zich geplaatst zag, was: een aantal mensen vinden die de algehele verzorging van ons nieuwe sportcomplex op hun schouders willen nemen. Wanneer aanstonds de velden in gebruik zijn en het Flamingocircus daar gedurende de weekends draait, is er nogal wat werk aan de winkel. Verzorging van velden, de krijtlijntjes, kleedkamers, spelmateriaal, thee zetten, ontvangst van elftallen, scheidsrechters en ga zo maar door. Het bestuur was erin geslaagd om een aantal mensen voor deze belangrijke taak te interesseren. Het waren de heren Abbenes, Raadschelders, Hageman, Scheepbouwer alsmede de heren Kuiper en uiteraard Jan Peetoom.

Begin jaren 70 kwam de consul van Flamingo’s (dat is de meneer die onze velden al of niet goedkeurt) de heer H. v/d Schilden op het idee om een Trofee uit te loven voor diegene die in een verenigingsjaar zich het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de Flamingo’s. Deze trofee bestond uit een schild met daarop een hele serie Clubspeldjes van zeer beroemde internationale clubs, die de heer v/d Schilden in zijn loopbaan van internationaal scheidsrechter had verzameld. Deze prijs werd voor de eerste maal uitgereikt aan het gezin Peetoom, dat gedurende 8 jaar onnoemelijk veel werk en zorg heeft gehad aan de verzorging van het terrein Buighout.

Begeleider.

In 1978 wordt de trainer van Zondag1 op non-actief gesteld wegens tegenvallende resultaten. Een trio bestaande uit de heren Jan Peetoom, M. van Wanrooy en H. Köster namen de leiding van het eerste elftal over en wisten hun enthousiasme op de ploeg over te brengen, met gevolg dat de tweede helft van de competitie slechts één wedstrijd werd verloren en de laatste plaats werd verwisseld voor de vijfde van boven.

Op 4 november 1996 ontvangt Jan Peetoom uit handen van wethouder Douma de penning van verdienste van de gemeente Alkmaar. Jan Peetoom werkte sinds 1953 bij de toenmalige houtbewerkingsfabriek Buighout N.V., wat later overging in Bupro B.V. Na 43 jaar nam Jan Peetoom officieel afscheid van zijn werkgever. Vele jaren heeft Jan Peetoom zich bestuurlijk voor de vereniging ingezet. Na een door hem overkomen ongeval moest hij noodgedwongen en tot zijn grote spijt met de activiteiten voor De Flamingo’s stoppen. Maar weg is iemand nooit en Jan Peetoom zeker niet. Om met de woorden van Jan Peetoom te spreken, ‘eens Flamingo’s, altijd Flamingo’s.

janp1
Een juichende Jan Peetoom na het gewonnen beslissingsduel van junioren A1 waardoor A1 (met zoon Jaques Peetoom) promoveert naar de hoofdklasse (1977)

| Mail de Webmaster | Copyright © 2011 Alle rechten voorbehouden. | Website door R. Kerver |