Home » Oekraïners in chalets

Oekraïners in chalets

(Alkmaarsche Courant – Gert van der Maten).
OPVANG Alkmaar maakt twee gebouwen en veld Flamingo’s ’64 geschikt.

Alkmaar gaat drie locaties in de gemeente geschikt maken voor de huisvesting van in totaal 139 Oekraïners.

Het gaat om een kantoorpand op de hoek van de James Wattstraat en de Ohmstraat, om een voormalige school aan de Elgerweg 101, en om het terrein van voetbalclub Flamingo’s ’64 aan de Loodpolderweg. Op die laatste locatie worden twaalf chalets geplaatst. In de eerste twee gevallen gaat het om verbouwing van bestaande panden voor bewoning.

brand50
Het terrein van Flamingo’s wordt een opvanglocatie.

In de jaren dat voor Dirk Scheringa de bomen nog tot aan de hemel groeiden, liet hij in 2006 op sportpark ’t Lood – het toenmalige trainingscomplex van AZ – een statig gebouw neerzetten. Met kleedkamers, een kantine, een bestuurskamer, kantoorruimte, een spelershome en een fitnesscentrum. In maart 2018 brandde het gebouw tot de grond toe af. Op de strook waar eens het gebouw van Scheringa heeft gestaan (zie foto), zullen de twaalf chalets geplaats worden.

Aan de James Wattstraat komt plaats voor 59 Oekraïners, aan de Elgerweg voor 32, en bij de voetbalclub kan straks 47 man wonen.

Het college heeft de gemeenteraad al ingelicht. Omwonenden en bedrijven in de omgeving worden deze week per brief geïnformeerd. Voor de omwonenden van de Elgerweg wordt een informatieavond georganiseerd.

Nieuwe opdracht

Alkmaar zegt er al in geslaagd te zijn om een eerste rijksopdracht van 360 plekken voor Oekraïners te realiseren. Nu is daar een nieuwe opdracht bijgekomen om nog eens 520 plaatsen te regelen. Om die reden is deze keuze gemaakt, maar ook verwacht de gemeente dat Oekraïners die nu bij particulieren zijn geplaatst, alsnog bij de gemeente gaan aankloppen. Niet alle particuliere opvang loopt even gesmeerd.

James Wattstraat 25 (tegenover de politie) huurt de gemeente voor een jaar. Het schoolgebouw aan de Elgerweg is van de gemeente. Het staat eigenlijk te koop met de bedoeling dat er zorgappartementen in worden gemaakt.

De eigenaar van het Flamingo’s-terrein stelt tijdelijk grond ter beschikking. Langs de velden ligt een strook braak waar de twaalf chalets volgens ingewijden zouden moeten komen. Naar verluidt kosten ze 40.000 euro per stuk. De gemeente verwacht dat ze op termijn terugverkocht kunnen worden, dan wel verplaatst voor de huisvesting van andere doelgroepen.

| Mail de Webmaster | Copyright © 2011 Alle rechten voorbehouden. | Website door R. Kerver |