Van omkleedhok tot vervallen sportcomplex
Inboedel van verdwijnend Flamingo’s staat te koop.
Laatste loodjes Flamingo’s, van veldje met omkleedhok tot vervallen sportcomplex. De bal zal voorlopig nog even blijven rollen op Sportpark ’t Lood, maar voetbalclub Flamingo’s werkt
ondertussen toe naar het afscheid. In mei sluit de nu 61-jarige Alkmaarse club definitief de poort. Een rondje over het complex van Flamingo’s’ 64 (al wordt het jaartal zelden genoemd) verraadt dat alleen het hoognodige aan onderhoud wordt gedaan. Het complex maakt een verweerde indruk. Van het voormalige entreehokje tot de kantine. ,,Als het hard heeft geregend, komt het water aan de
onderkant naar binnen.” En van het bord met het herkenbare logo tot de reclameborden rond het hoofdveld. ,,Die staan er alleen nog om de ballen tegen te houden.”
De officiële kantine wordt uitsluitend gebruikt als één keer in de circa twee weken het enige overgebleven team thuis speelt. Op de woensdagse trainingsavond (standaard partijtje, dit keer drie tegen vier) is de benedenkantine de plek waar de ongeveer dertig overgebleven leden een biertje drinken en voetbal kijken. De inboedel staat te koop. ,,Hoe minder we hoeven op te ruimen hoe beter.”
Nick Hoogland (62) is één van de aanwezigen deze woensdagavond. ,,Dit was oorspronkelijk het jeugdhonk.” Hij groeide op in de wijk Overdie, hier aan de overkant van de ringweg, en werd lid in
1971. Hij was jarenlang keeper. ,,Na de jeugd eerst bij de zondag 1. Daar heb ik in 1986 bedankt, want ik was mijn basisplaats kwijtgeraakt. Ik ben toen naar Go Ahead’18 gegaan. Dat speelde in die jaren aan de andere kant van het bruggetje, waar nu het bedrijventerrein is. Toen begin jaren negentig de zaterdagtak bij Flamingo’s opkwam, ben ik weer teruggekomen. In dat team heb ik lang gespeeld, maar inmiddels heb ik al een tijdje een bril. Mede daarom ben ik gestopt.”
Hoogland geldt als de archivaris van de club. Bij het vijftigjarig bestaan in 2014 stelde hij het jubileumboek samen. ,,Daar ben ik al anderhalf jaar van tevoren mee begonnen. Ik ben eigenlijk helemaal geen schrijver, maar vond het leuk om de geschiedenis uit te spitten. We hadden hier vroeger het clubblad ’Op Stelten’ waarvan vrijwel elk exemplaar bewaard is gebleven. Die heb ik gebruikt om het boek te maken, samen met de vele foto’s, die er door de jaren heen gemaakt zijn.” Het clubblad is er inmiddels al een tijdje niet meer, maar Hoogland heeft zijn activiteiten voortgezet op internet. ,,We hebben een keer storing gehad, waardoor wat teksten verloren zijn gegaan, maar verder is het verhaal tot op de dag van vandaag redelijk compleet.”
Leden en oud-leden weten Hoogland te vinden als het om de historie van de relatief jonge vereniging gaat. ,,Dat is ook wel eens lastig”, stelt hij lachend. ,,Nog niet zo lang geleden overleed onze oud-trainer Leo Vriend en vanuit zijn nalatenschap kreeg ik dertig bananendozen vol met ordners overhandigd. Er zaten onder andere veel foto’s tussen, maar waar laat ik dat materiaal allemaal? Bovendien stoppen we nu als club. Dus is het voor mij toch al de vraag wat ik verder met alle spullen moet doen. Misschien naar het regionaal archief.”
Flamingo’s was in 1964 feitelijk een afsplitsing van AFC’34 (toen nog RKAFC). ,,De wijk Overdie werd gebouwd en daar waren heel veel jonge gezinnen. Dus er was behoefte aan een nieuwe vereniging. Al was AFC er niet zo blij mee.” De naam was aanvankelijk Hercules, maar een opmerking van de destijds zeer bekende Alkmaarse fotograaf Wil van de Leijgraaf (die een foto van het nieuwe bestuur kwam nemen) dat dat wel een heel oubollige naam was, deed de aanwezigen twijfelen. Een dag later werd gekozen voor Flamingo’s, één van de vele door de nieuwe leden aangeleverde namen. ,,Er was een veldje beschikbaar hier niet zo ver vandaan met daarbij een hok om je om te kleden. Een paar jaar later is de club verhuisd naar de huidige plek. De Loodpolderweg was in die jaren nog grotendeels een landweg met boerderijen en ook daarvandaan kwamen leden.” Er werd een houten kantine overgenomen van SV Wijk aan Zee. Het huidige clubhuis verrees in 1980.
De vereniging was inmiddels flink opgebloeid. ,,Op zondag hadden we op een gegeven moment iets van elf, twaalf elftallen. Al hebben we bij het eerste nooit een grote aanhang gehad. In vergelijking met bijvoorbeeld Go Ahead stond er meestal weinig publiek te kijken.”
In de loop der tijd veranderde de bevolkingssamenstelling van de Overdie. ‘Het was van oudsher een buurt waar veel arbeidersgezinnen woonden. Dat werden later steeds meer arbeidsmigranten. Waardoor met name de samenstelling van de jeugdteams veranderde.’ Het bleek voor de club lastig om daarop te anticiperen en dat was er mede debet aan het steeds kleiner wordende – en het uiteindelijk verdwijnen- van de jeugdafdeling. ‘We hebben wel mazzel gehad dat AZ hier in 2001 hun trainingslocatie vestigde. Daardoor werd het nodige opgeknapt en kwamen er nieuwe kleedkamers. Er was ook meer leven op het complex. Daarnaast hebben we een heel goede deal kunnen sluiten en mogen we hier tot 2027 voor 1 euro per jaar zitten.’ Dat jaartal zal echter niet worden gehaald. ‘We hebben alles verder nog goed voor elkaar. We hebben alleen niet meer genoeg voetballers.’