Home » Ons Verleden in foto’s

Ons Verleden in foto’s

Vanaf nu kan iedereen foto’s uit de oude doos mailen. Zij krijgen dan hier een plekje.

***************

B1 toernooi bij Go Ahead ’18

Het was even rekenen maar ik denk dat deze twee foto’s ongeveer uit 1975 komen. Als ik B1-junioren combineer met de huidige leeftijd van Paul Keijsper (inzender van de foto’s), dan kom ik uit op ongeveer 1975.

De foto’s zijn genomen tijdens een toernooi bij goede buur Go Ahead ’18 voor B-junioren. In 2002 verdween Go Ahead om plaats te maken voor Mc Donalds. Go Ahead fuseerde nog met FC Huiswaard tot DFS maar dat huwelijk hield niet lang stand (2006). De foto’s waren al een behoorlijk lange tijd in mijn bezit maar ik had ze volgens mij nog nooit geplaatst.

PaulK2
V.l.n.r. achterste rij: Lowie Bergen, ?, Lowie Bleeker met Jan Schouten op z’n nek, ?, Jan Breed met Paul Keijsper op z’n Nek, ?.
Voorste drie v.l.n.r. Piet Madder, Ad Keijsper, Sjaak Peetoom.
Achteraan leider Kees Boekel.

PaulK1
Boven v.l.n.r.: ?, Jan Schouten, Ad Keijsper, Lowie Bleeker, Kees Boekel, Lowie Bergen, ?.
Onder v.l.n.r.: ?, Paul Keijsper, Sjaak Peetoom, Piet Madder, Jan Breed, Andre Strik.

***************

1991, cameraman beetje van slag

Voor de tweede maal op rij speelt Flamingo’s (zon1) op 28 april 1991 een kampioenswedstrijd om promotie naar de vierde klasse KNVB. In een thuiswedstrijd is de tegenstander Uitgeest.

Van de videoband van deze wedstrijd heb ik een samenvatting gemaakt (10 min.), maar ik moet vooraf waarschuwen dat bij de 1-0 de kwaliteit van de videoband wat te wensen overlaat. Opvallend is dat terwijl de 1-1 valt, de cameraman een halve minuut lang de destijds aanwezige bomenrij tussen het A- en B-veld aan het filmen is en zodoende het doelpunt volledig mist.

Uiteindelijk zal Flamingo’s in de slotminuut de 2-1 maken en mag het een seizoen later uitkomen in de vierde klasse KNVB.

Via DEZE link start de video.

kampwed1991

***************

Video Kampioenswedstrijd 1990

Op 8 april 1990 speelde Flamingo’s (zon1) tegen Bergen een kampioenswedstrijd voor promotie naar de toen nog bestaande hoofdklasse afdeling.

Onlangs kwam een tijdens deze wedstrijd gemaakte video boven water. Van de 90 minuten durende video heb ik een samenvatting gemaakt. Helaas is de kwaliteit (zeker de 1e minuut) na 30 jaar niet meer zo heel geweldig maar hij is te mooi om niet te vertonen.

Via DEZE link start de video.

kampwed1990

De spelers van toen waren: Matthieu de Jong, Cees Jan Roetink, Norbert de Jong, Ron Schuiten, Arjan Goudsblom, Rian Duinmeyer, Dolf Henschen, Ben Stadegaard, Michel Vlak, Richard Kooge, Walter van ‘t Hoff, Ed Schouten, Henk Kalkhaar, Frank Elout met als leider Leo vriend.

***************

Overdie Boys

In seizoen 82/83 daagt een team met jongens uit de Overdie de leiders van junioren A, B en C uit voor een voetbalwedstrijd. Van Matthieu de Jong ontving ik een foto welke ik nog niet eerder had gezien.

De leiders, bestaand uit Peter Vriend, Jan v/h Hoff, Cees de Goede, Willem Bosman, Jack v Geelen, Ton Breed, Henry Bakker, Leo Vriend, Louis Bleeker, Jan Bleeker, Piet Hageman, M. Huigen, Rinus van Wanrooy en Marcel Beentjes, verliezen deze wedstrijd met 6-4.

OverdieBoys1
Staand vlnr: Robbert Dorrestein, Matthieu de Jong, Frans Schouten, Nick Hoogland, Hans Zijp, Peter Manshanden en Frank de Jong.
Zittend vlnr: ??, Piet Borgman, Menno Nijholt, Frank Elout, Marcel de Jong en André v/d Zwet.

Van de onderstaande foto wist ik het bestaan maar het elftal heeft een andere samenstelling. Waarschijnlijk dat dit tijdens een eerdere of latere editie was aangezien de keeper op de ene foto een rood en op de andere foto een groen shirt aan heeft.
OverdieBoys2
Nogmaals de Overdie-Boys met staand vlnr: Hans Zijp, Nick Hoogland, Robbert Dorrestein, Frans Schouten, Frank Elout, André v/d Zwet en leider Kees Buissink.
Onderste rij vlnr: Matthieu de Jong, Wally van ’t Hoff, Norbert de Jong, Menno Nijholt, Jos Denneman en Frank de Jong.

***************

Voor hen die zich vervelen

Bladerend in ons oude papieren clubblad Op Stelten (wat wekelijks tot mei 2011 werd bezorgd) kwam ik een Kerstvoetbalspel tegen. Geen idee meer welk jaargang het was en ook de maker, naar wie ik wel benieuwd ben, heb ik nog niet kunnen achterhalen.

Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot Kerst want tijdens deze voetballoze Coronaperiode kun je dit spel ook prima spelen.

Voor de spelregels, uitleg, het speelbord en de originele tekst uit Op Stelten klik je HIER.

Veel plezier !

voetbalspel

***************

56 jaar terug in de tijd

Al weer enige tijd geleden ontving ik onderstaande foto van Jan Beers van het eerste elftal van Flamingo’s. Navraag leert dat het om een foto van de tweede of derde wedstrijd uit seizoen 1964/1965 gaat.

Hier volgen de namen:
Staand van l.n.r : Nico Dekker, Jan Beers, Jan Bosman, Nico Quant, Ben Disseldorp en de leider Ton Smorenberg.
Zittend van l.n.r.: Frans Endel, Dirk van de Aakster, Gerard Schouten, Evert Beemsterboer, Leo Goudsblom en Theo Leenders.
1964eerste

***************

Even terug in de tijd

Van Alex van der Tuuk ontving ik onderstaande elftalfoto, gemaakt tijdens een toernooi in 1978. Opvallend genoeg staat Alex om onbekende reden zelf niet op de foto.
1978AlexvdTuuk

Staand herken ik v.l.n.r. Matthieu de Jong, Peter Manshanden en aan de rechterkant leider Co de Boer. Op de onderste rij lijkt de 4e van rechts wel op Rik Romijn maar dat weet ik niet zeker.

Alex reageerde in eerste instantie op foto’s van het jeugdkamp in Assen die ook ergens bij ‘Ons verleden in foto’s’ staan (en ook hieronder). Hij herinnerde zich nog het kampement op het binnenterrein van de ijsbaan. Het overgooien met borden waarbij Pierre van de Bosch zijn voortand brak, het schot van Alex op de paal in de 1ste wedstrijd van het toernooi waarbij hij zijn voet kneusde, de speurtocht in het donker waar Alex dus niet bij kon zijn en het dramatische ontbijt waarbij hele boterhammen door lege potten pindakaas werden gehaald. En tot slot het eindfeest met live-band die eindigde met het nummer GLORIA van THEM (Van Morrison) waarbij iedereen op de stoelen stond.

Hieronder nog de al eerder gepubliceerde foto’s afkomstig van Carel Oosterwijk.
jeugdkamp78

careloa4

***************

Junioren 2 uit 1972

Siem van Vliet stuurde deze kampioensfoto van april-mei 1972. Op maandagmiddag is Siem nog steeds bij ons te vinden, niet als voetballer maar als biljarter.

Op de foto staat Siem op de onderste rij, 2e van links. Leider was Max Luitjes uit de Hadewijchstraat. Verder herken ik maar weinig personen maar wie weet dat iemand anders mij wel wat namen kan geven. Het complex waar de foto is gemaakt lijkt op dat van KSV.

Junioren2_1972
(Overigens zegt junioren II mij niet zoveel, A2, B2, C2 ?)

***************

Zondag5 kampioen !!

We moeten heel wat jaren terug in de tijd dat we een Zondag5 hadden. Van Ad Veel kreeg ik een mooie elftalfoto uit 1984/1985. Onder leiding van Rinus van Wanrooy (trainer) en Heinz Köster (coach) werden onderstaande mannen kampioen.

Staand: Rinus van Wanrooy, Fred Aartsen, Johan Krijger, Gerard Keysper (doelman), Ad Veel, Jan Lengers, Peter Manshanden, Rob Grooff, Leon Laas en Heinz Köster

Zittend: Jan Willem Peetoom, Harry de Koning, Frank Weel, Ronald Schouten, Ron Smeding en Marcel de Jong.

adveel5e
Klik op de foto voor een vergroting.

***************

Terug naar 1985/1986 ?

Via Ad Veel (speler van Flamingo’s in de jaren 70/80) kreeg ik onderstaande foto.
Ik herken zittend aan de bar Leo Vriend. Heinz Köster die zijn vinger opsteekt en Rene de Boer die daar naar kijkt. Peter Manshanden, uiterst rechts aan de tafel. Aan de linkerkant op de barkrukken, Gerard Nieuwenhuis, Jan Schouten en op de rug gezien volgens mij Sjaak Peetoom.

Verder aan tafel met rode trui, de inzender van deze prachtige plaat uit ongeveer 1985/1986, Ad Veel.

adveelkantine
Klik op de foto voor een vergroting.

***************

Het is 1974

En de B-junioren met leider Jack de Boer spelen een toernooi bij ZFC te Zaandam. Marco van Woesik stuurde deze prachtige plaat en wist zich, op een na, alle namen te herinneren.

Staand van links naar rechts:
Kager, Walter van t Hof, ? , Mathijsen, Cock van Baar, Oosterveer, Jef Muhren, leider Jack de Boer.
Knielend van links naar rechts:
Kooiman, Marco van Woesik, Voogd, de Boer, Hoeben, Luc Nijholt en Jan-Willem Peetoom.

Bjun1974a
Klik op de foto voor een vergroting.

***************

Gymnastiekvereniging Flamingo’s

Vanmiddag kwam ik bij toeval onderstaand fotootje tegen. In 1964 werd naast de voetbal ook de gymnastiekvereniging Flamingo’s opgericht. In de begintijd waren er maar liefst 375 leden maar zo’n 6 jaar later liep het ledental terug, leiders en trainers stopten en er was geen eigen onderkomen. Een aantal leden stapte over naar andere verenigingen zoals Taveno, de Halter en Turnlust.

De foto is gemaakt rond 1968. Toenmalig voorzitter Thijs Brandsen (nog steeds lid van de biljartvereniging) deelt de prijzen uit.


thijsbgym

***************

32 jaar geleden

Met wat hulp ben ik er nu achter dat onderstaande foto uit seizoen 84/85 komt en dat het om Zondag2 blijkt te gaan. Het is even graven in mijn geheugen maar ik kom tot de volgende namen: boven v.l.n.r: Bessel van Laar, Marcel van Geelen, Nico de Vries, Jos van Dam, Marc Bakkum, Walter van ‘t Hoff, Alfio Faro. Onder v.l.n.r.: Ronald Kunst, Jan Rienstra, Ronald Lenselink, Martin Smit, Stefan van Zijl, Frank Elout en Joost Elout.

jaarelftalKlik op de foto voor een vergroting.

***************

Beetje Flamingo’s, beetje Smorenberg

Bladerend op Facebook kwam ik onderstaande foto tegen van zaalvoetbalteam Estrella, opvolger van Ekosos en Smorenberg, oud-sponsor van Flamingo’s. Nog uit de tijd dat er nog zaalvoetbal in de veilinghallen werd gespeeld. In dit elftal, verschillende oud-Flamingo’s-spelers.

Van Henk Baars, Harry Sluiter en André Pronk weet ik dat ze in ieder geval een Flamingo’s verleden hebben. Gerard Beentjes was van Alkmaarsche Boys, waar de anderen voetbalden is mij onbekend.

zaalsmorenbergVlnr: Hans Termaat, Henk Baars, Gerard Beentjes, Jan Smit, Harry de Ruiter, Ger Riesmeijer en op de onderste rij: vlnr; Hans Kruikemeijer, Harry Sluiter, André Pronk, Rob Kühne en Andre Hoet.

***************

Zeven jaar dakloos

Onlangs kwam ik in het bezit van twee foto’s die genomen zijn in de ‘oude’ kantine. Velen zullen de eerste houten kantine nog wel herinneren. Na zeven jaar dakloos te hebben rondgezworven (Buighout/Go-Ahead) kwam Flamingo’s rond 1971 in het bezit van een eigen clubgebouw. Dit clubgebouw diende echter wel opgehaald te worden in Wijk aan Zee.

wijkaanzee_afbrekenNadat de kantine in Wijk aan zee was afgebroken, werd deze voorlopig opgeslagen bij goede buur Go-Ahead ’18.

oudekantine2Een nog nagenoeg lege kantine. Herkenbaar op de foto zijn Joop Schipper en mevr. Groen.

Zoals gezegd is dit een van de weinige foto’s die gemaakt is in de oude kantine. Mocht iemand nog meer foto’s hebben van het interieur van de oude kantine dan hoor ik dat graag. Zo weet ik dat er in ieder geval altijd een flipperkast heeft gestaan.

oude kantineDe oude kantine stond op de plek waar nu de fietsen gestald kunnen worden.

***************

Uniek gevonden voorwerp

Gisteren in de bestuurskamer vond ik een wel heel bijzondere bal. Hij was door een aantal spelers en hun trainer gesigneerd. Zelfs het elftal stond er op, junioren A1. Gelet op de namen, is deze bal ruim 30 jaar oud, want ik denk dat het om A1 van het seizoen ’83/’84 gaat.

bal4

Trainer destijds was Rinus van Wanrooij. De namen van spelers op de bal zijn o.a. Martin Grooff, Rian Duinmeijer, Harry de Koning, Rene de Boer, Yavuz Ozturk, Nico de Vries, Ron Smeding, Walter van ‘t Hoff, Raymond Fabies, Jan Willem Peetoom en Jef Mühren. Veel van deze spelers staan ook op de elftalfoto hieronder van A1 uit ’83/84.

A18384Staand vlnr: Cees Buissink (leider), Jef Muhren, Raymond Fabies, Rian Duinmeier, Rene de Boer, Rob Oosterveer, Jan Bleeker (vlagger) en Rinus van Wanrooy (trainer)

Zittend vlnr: Nico de Vries, Martin Grooff, Frank Elout, Ronald Lenselink, Walter van ‘t Hof, Jan-Willem Peetoom en Yavus Ozturk.

bal3

Overigens prima kwaliteit, hoeft alleen maar een beetje lucht bij.

***************

Junioren B3, 1980

Van Marco van Woesik junioren B3 uit 1980. Opvallend veel leiders op de foto; Henry Bakker, Cees de Goede en Joop van Dungen.

Staand vlnr: Henry Bakker, Dries Reus, Peter Lodewijks, Bert de Jong, Ad de Boer, Leider Cees de Goede, Rene Mathijsen, Marco van Woesik, Frans Berkvens, Joop van den Dungen

Zittend vlnr: Eric Konijn, Huub Vermeij, Karel Hilferink, Lengers(?) , Richard Klitsie, Paul Hoebe en Ed vd Aakster.

B3_1980

***************

Van afdeling naar KNVB

Het is 8 april 1990 als Zondag1 middels een 8-1 overwinning op Bergen het fel begeerde kampioenschap van de 1ste klasse afdeling binnenhaalt. De eeuwige eersteklasser pakte eindelijk een hoofdprijs. Het lang nagejaagde doel van trainer Leo Vriend en zijn team was eindelijk bereikt: promotie naar de hoofdklasse afdeling.

28 april 1991. Bijna 1000 toeschouwers zijn getuige van de spannende match tegen Uitgeest, die door treffers van Arjan Goudsblom en Ron Schuiten in het voordeel van onze vereniging werd afgesloten. Flamingo’s kampioen in de hoofdklasse en stapt daarmee de KNVB binnen.

Alkmaar spreekt over Flamingo’s, Alkmaar is trots op Flamingo’s.

Zondag1_1991Klik op de foto voor een vergroting.

Bovenste rij: Jan Weck, Andre v/d Zwet, Rian Duinmeier, Matthieu de Jong, Henk Kalkhaar, Ron Schuiten, Stefan Onkenhout, Arjan Goudsblom, Jaap de Haas en Leo Vriend.

Onderste rij: Richard Kooge, Wally van ‘t Hof, Norbert de Jong, Ben Stadegaard, Frank Elout, Michel Vlak en Dolf Henschen.

De foto is afkomstig van Sanne Onkenhout (dochter van Stefan) aan wie ik tijdens de wiskundeles had gevraagd of haar vader nog een oude foto had voor op de site.

***************

Zaterdag1 tegen Go Ahead

Hiervoor moeten we natuurlijk wel even terug in de tijd want Go Ahead verdween in 2002 om te fuseren met FC Huiswaard tot DFS. Het zal halverwege de jaren 90 zijn geweest dat Tufan Kivancli, de huidige keeper van Zaterdag1, in de spits stond bij Go Ahead ’18. Hij zou dat jaar zelfs topscoorder worden van Noord Holland.

zat1goahead

De tekst bij de foto van Kees Blokker luidde: Go Ahead scoort via Angel Sevillano met een vrije schop tegen Flamingo’s.

V.l.n.r: John van Zijl, Kong (Go Ahead), Ton Vlaar, Nick Hoogland en Tufan Kivancli (Go Ahead).

***************

Jaren 70

Via Stefan Dieken, die lid was van Flamingo’s van 1976 t/m 1979, kreeg ik deze foto in handen. Een toernooi tijdens de zomermaanden bij Flamingo’s op het A-veld. Op de foto is nog gedeeltelijk de oude kantine te zien (waar nu de fietsenrekken staan) en de eerste oude houten kleedkamers (naast de ingang). Helaas herken ik helemaal niemand op deze foto.

zobeterKlik op de foto voor een vergroting.

***************

Je bent Alkmaarder als …….

Sinds kort ben ik lid geworden van deze groep op Facebook en daar komen de mooiste plaatjes van Alkmaar langs. Zelf zette ik er de oude kantine van Flamingo’s op, wat meteen enorm veel reacties opleverde en ook een paar mooie foto’s uit het verleden.

Wat te denken van deze elftalfoto van Rob Eeken uit het begin van de jaren 60. Rob zelf zit gehurkt, tweede van rechts. Wie de overige voetballers zijn is mij onbekend maar misschien dat iemand nog wel wat namen weet.

EekenRobKlik op de foto voor een vergroting.

Voorlopig zijn er een paar die worden herkend. Boven v.l.n.r.: Jaap van de Aakster, Ed Imming, Gerard Beukers, Joop Verlaan, ? Schut en ?????
Onder v.l.n.r. Huub van der Pol, Pover of Vader (?) , ??? , ??? , de Lange.

***************

Jeugdkamp 1978

Zo’n kleine 40 jaar geleden, toen we nog konden beschikken over een groot aantal jeugdelftallen, ging een aantal C-junioren van Flamingo’s naar Assen voor een jeugdvoetbalkamp. Een van deze spelers, Carel Oosterwijk, vond nog een paar oude foto’s welke hij graag met ons wil delen. Zelfs de exacte datum is bekend: 17 juni 1978.

Helaas zijn nog lang niet alle voor- en/of achternamen achterhaald maar onder de foto is een begin gemaakt. Mocht je spelers herkennen, MAIL !!!!
(Klik op de foto voor een vergroting)

jeugdkamp78Staand vlnr:
? / Jan de Boer (destijds keeper) / Stefan van Zijl / Robbie / Hans Gerdes / ? / Carel Oosterwijk / ? / Dik Konijn / Peter Ros / ? / Paul Groenewoud / ? / Jan Lengers / Frank Burgering / Alex van der Tuuk / ? / ? /.

Geknield vlnr:
Begeleider Cees de Goede / Rob Grooff / ? / Vreeburg / ? / Erwin Beemsterboer / Henry van Zijl (sjaaltje) / ? / ? / Henry Bakker / Jan van ‘t Hoff

Voorste rij:
Allemaal onbekend, waren iets jonger?

***************

Afgelopen week kreeg ik van oud Flamingo-speler Carel Oosterwijk een paar zeer oude foto’s. De bijgaande elftalfoto komt uit de zeventiger jaren met leider Hans Gerdes. Zelf heb ik ook ooit een jaartje Hans Gerdes als leider gehad en ik herinner mij dat hij als hobby fietsen had en dat we altijd en overal met de fiets naar toe moesten.

Staand tweede van links, de keeper, is Fred Scheepbouwer, daarnaast Alex van der Tuuk en leider Hans Gerdes. Onderste rij, Hans Stam, Andre van de Zwet, Carel Oosterwijk, ? , Frank Burgering.

Mochten er mensen zijn die meerdere spelers herkennen, weten om welk elftal het gaat, dan zou ik dat graag willen weten. Het jaartal is waarschijnlijk ’78 of ’79.

careloa4Klik op de foto voor een vergroting.

***************

Achter op het lijstje waar deze foto in zat, stond toch echt junioren C2 met als leiders Norbert de Jong en Arjan Goudsblom. Reden waarom ik twijfelde is, dat onder andere Maurice Gijzen en Rade Trifkovic op deze foto staan. Dat zijn nou niet bepaald voetballers die in een tweede elftal spelen.

Het antwoord was simpel. Vroeger ging alles op leeftijd en bestond C2 uit allemaal eerstejaars spelertjes.

NorArjC2

De namen van de bovenste rij, v.l.n.r:
Arjan Goudsblom, Fred ?, Nico Stuifbergen, Jack de Weers, Oktay Celik, Baris Kurcu, Maurice Gijzen en Norbert de Jong.
Onderste rij v.l.n.r:
Rade Trifkovic, Arnold Harsveld, Boran Bilbal, Stefan Frans, Manuel Rodriques, Angel ?, Toni ?.

***************
Pupillen E1 uit 1996

Hier nog een oude foto van pupillen E1 uit 1996 met als leider een nog piepjonge Ed Weck. Verder op deze foto vlnr: Trainer Ed Weck, Jamal Ait Sermane, Michael ?, Alard Keijsper, Jeroen weck, Samson Gebremskel, Tayfun Ozkan. Onderste rij vlnr: Giovanni ?, Khalid Ezhar, Volkan Orhangazi, ?? , Erdem Sahin.

Blijf ze sturen die foto’s van vroeger.

EdWeckpupKlik op de foto voor een vergroting.

***************

Gratis voetbaltenue, gratis voetbalschoenen en ook nog eens geen contributieverplichtingen bij Flamingo’s. Dit stond te lezen in een advertentie van zo’n 20 jaar geleden om zo meer F-pupillen naar Sportpark ‘t Lood te lokken. Ik denk dat de penningmeester van toen wat ruimer in zijn jasje zat dan de huidige penningmeester.

gratis

***************

Van Nico de Vries ontving ik een foto waarop Zondag1 tegen Purmerend speelde op 2 oktober 1983, de tweede wedstrijd van dat seizoen. Deze wedstrijd was voor Nico zijn debuut in Zondag1. Het wedstrijdverslag hiervan uit de Alkmaarsche Courant heb ik maar even opgehaald uit het Alkmaars Archief. Hierin kom ik nog een bekende naam tegen, die van Evert-Jan Biersteker, die nog steeds bij Flamingo’s voetbalt in Zaterdag1.

(Verslag Alkmaarsche Courant)
Eerste klasse
Flamingo’s stelt teleur in eerste thuiswedstrijd
Alkmaar – Flamingo’s, na de 0-1 zege op PSCK nota bene aan kop in de eerste klasse A, stelde gisteren in de thuiswedstrijd tegen Purmerend flink teleur. Het werd 2-3 voor de gasten, waardoor de Alkmaarders blijven steken op twee punten uit twee duels.

Flamingo’s trad aan zonder de gebroeders Nieuwenhuis waardoor de team-as ontbrak. Dit kwam de rust in het elftal niet bepaald ten goede. Purmerend kreeg voor rust nog kansjes, maar aangezien de afwerking niet optimaal was, brak de rust aan met 0-0.

nicodevriesNico de Vries (hier nog met een flinke bos haar) in actie namens Flamingo’s.
Klik op de foto voor een vergroting.

In de 55ste minuut verlengde Smit een ingooi van Biersteker, waardoor Smit voor 1-0 zorgde. Tien minuten later kregen de Alkmaarders zelfs de kans om op 2-0 te komen. Kuiper werd binnen de beruchte lijnen neergelegd. Purmerend-doelman Adolfs stopte echter de penalty van De Vries. Dit moment was de kentering in de wedstrijd. Na zeventig minuten scoorde Berben 1-1 en vijf minuten later bracht Schep de stand zelfs op 1-2.

Merkwaardig dat in het kopje gesproken wordt over een 2-3 eindstand terwijl het verslag eindigt met 1-2.

***************

Vandaag kreeg ik een prachtige foto in handen van ruim 30 jaar geleden. Junioren A1 in seizoen 83/84 onder leiding van Cees Buissink en Rinus van Wanrooy. Behalve de opvallende shirts is er nog een ding wat deze foto, in ieder geval voor mij, zo bijzonder maakt. Dit is namelijk de enige foto waarop rechts onder Yavus Ozturk staat. Yavus zou niet veel later bij een verkeersongeluk tussen Bergen en Schoorl op 18-jarige leeftijd om het leven komen.

A18384Klik op de foto voor een vergroting.

Staand vlnr: Cees Buissink (leider), Jef Muhren, Raymond Fabies, Rian Duinmeier, Rene de Boer, Rob Oosterveer, Jan Bleeker (vlagger) en Rinus van Wanrooy (trainer)

Zittend vlnr: Nico de Vries, Martin Grooff, Frank Elout, Ronald Lenselink, Walter van ‘t Hof, Jan-Willem Peetoom en Yavus Ozturk.

***************

Nico de Vries stuurde mij een elftalfoto van junioren C3 seizoen 77/78. Het merendeel van de namen is bekend maar van sommige spelers alleen de voor of achternaam. Aanvullingen zijn dus welkom.

C3nicodevVoor een vergroting klik op de foto.

Staand vlnr: Kager, de Vries, Rob Vreeburg, Karel Oosterwijk, Jeroen en Frank de Jong.
Zittend vlnr: Frans Berkvens, Arjan Goudsblom, Ronald Lenselink, Johan Verhage, Jos Denneman en Jansen.

***************

Jack van Baar kwam, tijdens het opruimen bij zijn ouders, een voor mij niet onbekende foto tegen van junioren A1 uit ongeveer 1981. De foto is gemaakt in Delmenhorst (Duitsland) tijdens een internationaal toernooi.

Midden op het veld was een put, met op de deksel een stuk groen vloerbedekking geplakt. Frans Schouten schopte een tegenstander vol tegen zijn schenen en zei : “Das mus von meine Vati”. Daarna had hij ook nog een gigantische solo aan de bal al roepend : “Ich gehe allein, ich gehe allein”.

Tijdens één van de wedstrijden stonden voor en op dat moment belandde de bal in het veld achter de ballenvanger op de achtergrond van deze foto. Na ongeveer 10 minuten was de bal weer gevonden, hoewel Frans er al zes keer was langsgelopen, aldus Jack van Baar.

Flamingos A1 in 1981Klik op de foto voor een vergroting.

Vlnr staand: Jan Bleeker(vlagger), Mathieu de Jong, Koos Goossens, Frans Schouten, Marcel van Geelen, Peter Ranzijn, Robert Dorresteijn Willem Bosman(leider).

Vlnr gehurkt: Jos de Lange, Nick Hoogland, Frans Smit, Frans de Koning, Kees-Jan Roetink, Jack van Baar en Erwin Beemster.

***************
Junioren C1 kampioen (seizoen 72/73)

Het zou een mooie quizvraag kunnen zijn: Welk elftal was de laatste kampioen van Flamingo’s en in welk jaar was dat? Ik zou het zo gauw niet weten. Wat ik dan bijvoorbeeld wel weer weet is dat junioren C1 in seizoen 72/73 kampioen werd, das dus zo’n 40 jaar geleden. Onder bijgaande foto staan de namen van de toenmalige junioren te lezen. (klik op de foto voor een vergroting)

junc1_kamp7273
Boven v.l.n.r.: Patrick Balvers, Co Smid, Frans van Zijl, Jan Hermes (leider), Paul Keijsper, Stef Kuiper, Peter Bosman en Paul Diependaal

Onder v.l.n.r.: Harry Tijm, Ronald Joce, Allard Reme, Louis Bleeker, Ted Bruin en Harry Pronk

***************

Aan de shirts te zien is dit A1

Wel vreemd want ik zie op deze foto Willem Bosman en Allard Remé, zij zaten volgens mij altijd bij de B-junioren. Van Jan Hermes weet ik dat hij jaren bij de A-junioren heeft gezeten. De shirts horen bij A1 maar het juiste jaartal is mij niet bekend.

37 jaar geleden, in 1977 (!) speelde A1 ook in deze shirts en eindigden samen met U.S.V.U. bovenaan. In een beslissingswedstrijd moet worden uitgemaakt wie er zal promoveren naar de hoofdklasse.

Het talrijke publiek ziet in deze beslissingswedstrijd U.S.V.U. al snel een voorsprong nemen en deze vasthouden tot de rust. Na de rust gaat het elftal van trainer Arie Miedema helemaal ‘los’. Paul Keijsper scoort een hattrick en B-junior Evert-Jan Biersteker zorgt voor de eindstand 4-1.

Onderstaande foto is volgens mij niet uit 1977 maar wel rond die tijd.

A1_langgeleden1Klik op de foto voor een vergroting.

Staand v.l.n.r.: Willem Bosman, Ruud Oosterveer, Nico Brandsen, Paul Lina, Evert-Jan Biersteker, ? , ? , Alvio Faro, Peter de Koning en Jan Hermes.

Zittend v.l.n.r.: Allard Remé, Ruud Laas, Rob Schaap, Ronald Kunst, Bart de Nijs, ? , Alex Bakker en Peter Nibbering.

***************

Niet iedereen is altijd even blij met zijn/haar leider

Bijgaande foto die ik in handen kreeg is wel een heel bijzondere. Kennelijk was wijlen leider Joop Schipper niet bij iedereen van het dameselftal geliefd. Uit baldadigheid zal ik het maar noemen werd het gezicht van Joop enigszins met pen bewerkt.

Ik heb beloofd om de naam van de dader geheim te houden. Een kans dus van een op twaalf dat je het goed raadt.

damesflamjoopKlik op de foto voor een vergroting.

Ook bij deze foto zou ik graag de namen willen publiceren maar daar heb ik wel enige hulp bij nodig. Mail ze a.u.b.

***************

Senioren 3, seizoen 1968/1969

Pareltjes noem ik de inzendingen van oud-lid Klaas te Bos. Bijgaande foto is volgens Klaas uit het seizoen 1968/1969. Als hij het zich goed herinnert, was dit het derde seniorenelftal (Klaas te Bos staat in het midden met de witte kousen).

De enige die ik zelf herken, maar die volgens mij iedereen wel herkend, is Willem Bosman, 5e van links. Als je op de foto klikt zie je op de vergroting nog een mooi detail, namelijk de sokken.

klaastebos_b

De resterende namen ontbreken nog maar ook voor deze foto geldt dat er vast wel iemand is die bekende spelers op de foto ziet. Mail ze gerust even door.

***************

Het allereerste A-juniorenteam

Enige tijd geleden, vlak voor ons 50-jarig jubileum ontving ik bijgaande elftalfoto van Klaas te Bos.
In het voorjaar van 1964 werd Klaas als 15-jarige bij de oprichting van Flamingo’s lid. Tot de zomer van 1970 lid gebleven en op dat moment uit Alkmaar verhuisd. In december 2011 weer in Alkmaar komen wonen.

Op de foto het eerste A-juniorenteam uit het seizoen 1964/1965. De foto is genomen op het veld nabij het bedrijf Buighout. Klaas staat zelf derde van rechts op de tweede rij. De heer Buissink (elftalleider) heeft de foto genomen en staat er om die reden niet bij.

Als je op de foto klikt en naar de vergroting kijkt, zie je waarom ik het zo’n bijzondere foto vind. Links bovenin hangt namelijk een meisje in een paal. De namen van de spelers zijn helaas niet bekend maar misschien dat iemand hier nog duidelijkheid over kan verschaffen.

klaastebos_a

***************

Kantinepersoneel

Al jaren is er op trainings- en wedstrijddagen een vast clubje van vrijwilligers achter de tap van Flamingo’s te vinden. In de jaren 70 was dat niet anders. Op onderstaande foto, genomen in de oude houten kantine, herken ik de dames Weck, Aggie Keijsper en Gre Hermes met daartussen Paul Keijsper.

barpersoneelKlik op de foto voor een vergroting.

***************

Pupillenlat

Tegenwoordig voetballen de pupillen met handbaldoeltjes maar vroeger ging dat heel anders. In het grote doel werden de zogenaamde ‘pupillenlatten’ gehangen. Regelmatig werd er een doelpunt goedgekeurd terwijl de bal toch echt tussen pupillenlat en normale doellat verdween zodat het doelpunt niet had mogen tellen.

cometelftalKlik op de foto voor een vergroting.

Bovenstaande zwart-wit foto is een elftalfoto van het laatste A1 pupillenelftal wat Co de Boer heeft geleid. Deze foto kreeg hij als afscheid. Het is de kampioensfoto van het jaar 76/77 (kan er een jaartje naast zitten). Jongens die er onder andere opstaan zijn, Jan-Willem Peetoom, Jeff Murhen, Alfred Kager, Rob Oosterveer, Guus Mathijsen, Rick Romijn, Rob de Boer, Ronald Lenselink, Johan Verhage, Walter van het Hof en Frank Elout. De andere namen zijn Co ontschoten.

***************

Zaterdagvoetbal

In seizoen ’85/’86 besloot Leo Goudsblom samen met trainer Henk Tijm, vlagger Dirk Berger en sponsor Jan Hermes het zaterdagvoetbal nieuw leven in te blazen. De eerste drie jaren werden met evenzovele kampioenschappen afgesloten. Vroeger was bijna alles beter …..

zaterdag1_langgeleden2Hierboven één der eerste zaterdag1 elftallen (ondertussen met trainer Jaap Bas) uit die bewuste jaren ’80. Klik voor een vergroting op de foto.

Staand v.l.n.r.: Jaap Bas (trainer), Fred Aartsen, Frans Schouten, Jan Kunst, Evert-Jan Biersteker, ? , Johan Verhage, Rob Stern, Jan Schouten, Leo Goudsblom (leider) en Jan Hermes (sponsor).
Zittend v.l.n.r.: Henk Baars, Zlatko Ljubicic , Joe Cathney, Gerard Mackaaij, Henry en Stephan van Zijl, Roel Nieuwenhuis en Wim Emmerik.

***************

Pupillendag Flamingo’s

Het kleine mannetje met de zware autoband is Norbert de Jong tijdens een jaarlijkse pupillendag. Ik gok dat Norbert op de foto nog geen tien jaar oud is dus ik schat dat de foto minstens 30 á 35 jaar oud moet zijn. Moeder de Jong kijkt aandachtig toe. Verder is de jongen in het rode shirt er eentje van Lengers volgens mij. De man in het geel die de score bijhoudt, is Jack de Boer, broer van de op de voorgrond staande Co de Boer. Co was degene die me deze foto toestuurde.

coenjackdeboerKlik op de foto voor een vergroting.

***************

Spandoeken

In vroeger tijd stonden er nog wel eens supporters met spandoeken langs de lijn zoals op bijgaande foto uit 1971. De tekst op het ene spandoek moge duidelijk zijn: HEYA FLAMINGO’S, de ander is iets onduidelijker maar er staat: HUP FLAMINGO’S GEEF ‘M VAN KATOEN NOG EFFIES EN JE BENT DE KAMPIOEN.

Het betrof hier overigens de kampioenswedstrijd van Flamingo’s (B-elftal) tegen Limmen, uitslag 6-0.

spandoekenGeen idee wie beide heren zijn, wie weet herkent iemand ze. Voor een vergroting, klik op de foto.

***************

Junioren B kampioen

We hebben het dan wel over de B-junioren van 1971. De foto viel mij op omdat er een nog zeer jeugdige Gerard Helmich op staat. Hij zal wat liters verf op de verschillende gebouwen bij Flamingo’s hebben gesmeerd. En wat te denken van de al even jonge Gerard Keijsper, al jaren bestuurslid. Als laatste valt mij nog de leider van het stel op: Willem Bosman, ook zeker geen onbekende voor menig lid.

bjunkampNog even voor de volledigheid de namen bij de foto.

Staand vlnr: G. Helmich, G. Keijsper, S. Bakker, F. Smit, H. Rood, L. Mierlo en Willem Bosman.
Knielend vlnr: R. Gerdes, R. Komen, R. Kaandorp, R. van Baarsen, J. Schotten en T. Wester.

Voor een vergroting, klik op de foto.

***************

Meisjes-junioren C1

We moeten heel wat jaartjes terug in de tijd dat er meiden en dames voetbalden bij Flamingo’s. Zo kwam ik de foto hieronder tegen, toentertijd meisjes junioren C1 onder leiding van Joop Schipper en Suzanne van der Sluis (voorheen Verhage).

Middenvoor herken ik onder andere Esther Schouten, ze speelde al vrij snel in Dames1 van Flamingo’s en kwam ook nog op onverwachte wijze in de hoogste selectie van Noord Holland terecht, de Noord-Hollandse selectie.

In een artikel uit de Alkmaarsche Courant viel te lezen dat de destijds 15-jarige Esther er van droomde om in een vertegenwoordigend elftal te mogen spelen, eventueel zelfs de nationale selectie.

Geen idee hoe haar voetbalcarrière verder is verlopen, ben eigenlijk wel benieuwd. Wie oh wie weet meer.
meisjes_junC1De overige speelsters komen mij vaag bekend voor maar ik kan helaas niet alle namen opdreunen. (Klik op de foto voor een vergroting)

***************

Kwartetvoetbal

Ooit, in een ver verleden, ik heb het dan over ’75/’76 speelde Flamingo’s kwartetvoetbal. Junioren C1, C2, B1 en B2 speelden dan allemaal op één dag tegen dezelfde club. Van Peter Berkvens ontving ik deze unieke foto waarop een B1/B2 combinatie te zien is.

kwartet

Tsja en dan wil natuurlijk iedereen namen weten, met een beetje hulp staan volgens mij nu alle namen in de goede volgorde. Om de foto beter te kunnen bekijken kun je op de foto klikken.

Staand: Rinus van Wanrooij – Mark Bakkum – Gerard Kunst – Peter de Koning – Evert Jan Biersteker – Edwin Ran – Jos Kiebert – Paul Lina – Nico Brandsen – Peter Berkvens – Erik Slijkerman – Allart Remee – Ronald Kunst – Jan Hermes – Paul Diependaal.

Zittend: Peter Nibbering – Edward de Jong – Rob Schaap – George Breet – Halouk Türkmen – Henri Bakker – Martin Wester – Alvio Farao – Ruud Oosterveer – Ruud Laas – Ruud Loos – Harry Maasdam – Jan Kunst.

***************

Junioren A1 promoveert naar de hoofdklasse

We hebben het hier wel over seizoen ’76/’77. A1 eindigt in de competitie samen met U.S.V.U. bovenaan en moet op neutraal terrein in Limmen een beslissingswedstrijd spelen. Inzet is het kampioenschap en de daarmee samenhangende promotie naar de hoofdklasse. Het talrijke publiek ziet U.S.V.U. al snel een voorsprong nemen en deze vast houden tot de rust. Na de rust gaat het A1 van Arie Miedema helemaal ‘los’. Paul Keysper scoort een hattrick en B-junior Evert-Jan Biersteker zorgt voor de eindstand 4-1.

Evert-Jan is volgens mij op dit moment het langst spelend lid van Flamingo’s. Begonnen op 10-jarige leeftijd en nu op 53-jarige leeftijd nog steeds spelend voor zaterdag1.

eefbkampa1B-junior Evert-Jan Biersteker, hier op 16-jarige leeftijd, neemt de felicitaties in ontvangst.

***************

Gymzaal Heilooërdijk

Jaren geleden, de tijd dat ik zo’n beetje in de pupillen zat, konden we bij slecht weer uitwijken naar een gymzaaltje aan de Heilooërdijk voor zaalvoetbaltraining. Ondertussen heeft dit zaaltje reeds lang geleden plaats gemaakt voor woningbouw (hoek Heilooërdijk-Fredrik Hendriklaan) maar velen zullen zich de training en zeker het zaaltje nog wel herinneren.

zaaltraining

Altijd leuk natuurlijk als namen geplaatst kunnen worden bij de foto. Wie oh wie herkent (een aantal) jongens op de foto? Laat het me via de mail even weten.

***************

Voorzitters Alkmaarse amateurclubs

In de oudejaarsbijlage van de Alkmaarse Courant van 30 december 1967 stond een paginagroot artikel genaamd ‘Mensen met wensen’. Aan het woord kwamen de zes voorzitters van Alkmaarse amateurclubs, t.w. Alkmaarsche Boys, Alcmaria Victrix, RK AFC, Go-Ahead, Flamingo’s en Jong Holland, en die van HSV en Foresters. Deze heren werd een aantal vragen voorgeschoteld betreffende problemen, waarvan de oplossing voor een belangrijk deel de toekomst zal bepalen van de voetbalsport.

voorzittersVan links naar rechts de heren A. Borst (HSV), J. Goudsblom (Alkmaarsche Boys), W. Middelbeek (Alcmaria Victrix), W.H. Jansen (Jong Holland), J. Schrier (Go-Ahead), P.A. van Amerongen (De Foresters), C. Dijkers (RK AFC) en H.J. Sluiter (Flamingo’s).

Een van de vragen was onder andere of de voetbalverenigingen een eigen veldencomplex nodig hadden. Voorzitter Sluiter van Flamingo’s is daar duidelijk over: “Ja, onze velden liggen uit elkaar, het zijn eigenlijk twee noodvelden. We hebben bijvoorbeeld geen inkomsten uit onze eigen kantine. Flamingo’s is snel gegroeid en we zouden het niet buiten vier velden kunnen stellen. Toernooien kunnen we nauwelijks organiseren. We overwegen zelfs een ledenstop, al is dat natuurlijk het uiterste wat je doet”.

***************

Uitnodiging

In vroeger tijden hebben we kennelijk een zeer creatieve elftalleider gehad. Ik kwam namelijk onderstaande uitnodiging tegen in het toch wel rijkelijk gevulde archief. Het gaat om een uitnodiging, gericht aan ouders, om naar hun zoon te komen kijken. Het betreft een juniorenwedstrijd van Flamingo’s tegen Go-Ahead.

uitnodiging

Op de achterkant van deze uitnodiging is te zien dat deze gericht was aan de heer en mevrouw Borgsteede, wonende in de Melis Stokelaan.

***************

Autoloze zondag

Eind 1973 draaiden enkele Arabische Staten de oliekraan dicht met als gevolg een olie-schaarste in Nederland. De regering besloot om enkele autoloze zondagen in te stellen maar wat nou als je moet voetballen in Akersloot tegen Meervogels? de mannen van Zondag8 hadden hier iets op gevonden.

De barre tocht naar Akersloot langs het winderige Noordhollands kanaal werd afgelegd met de autoped. Niet zo’n gewoon dingetje maar een joekel van liefst 18 meter lengte. Het vehikel, dat in elkaar gefabriekt was door een constructiebedrijf uit Schagen bood plaats aan 18 peddelaars, beschikte over stuurbekrachtiging en reed op bromfietsbanden.

Ondanks de enorme inspanning voorafgaande aan de wedstrijd werd er in Akersloot toch vrij eenvoudig met 10-2 gewonnen.

step2
Onder enorme belangstelling verliet het 8ste elftal van Flamingo’s de Loodpolder, op weg naar Akersloot.

***************

Gym-diploma Flamingo’s

Van oud-lid Peter Berkvens ontving ik vandaag een heus Flamingo-diploma. Welliswaar geen voetbal- maar gymnastiekdiploma. In vroeger tijden bestond er namelijk naast voetbal ook een gymnastiek-tak.

Het diploma geeft zelfs 1967 aan, toen was Peter nog geen voetballend lid, maar wel lid van de gymnastiekvereniging Flamingo’s. Peter weet nog dat hij van zijn (katholieke) ouders per sè op Flamingo’s moest, en niet op Alkmaarsche Boys, omdat Flamingo’s aan de Don Bosco kerk was gelieerd, en de kapelaan één van de oprichters was.

Peter’s voetbalcarrière begon op Buighout bij de pupillen ergens in 1968/9. Geen idee trouwens of Peter een beetje handig was op de gymnastietoestellen want op het diploma hieronder vind ik voor geen enkel onderdeel toegekende punten.

diplomaberk
Als penningmeester van de gymnastiekvereniging zien we trouwens een ook niet onbekende naam staan: Jan Dorrestein.

***************

Het is 1965. Flamingo’s speelt zijn wedstrijden op Buighout en ook bij Go-Ahead’18. Tijdens het Willem de Zeeuw tournooi van Go-Ahead poseerden deze drie Flamingo’s-heren voor de fotograaf. V.l.n.r. Piet Groen (jeugdcommissie en later ook bekend van de damesafdeling), Theo Fransman (allereerste voorzitter van Flamingo’s) en Cees Boekel (eveneens jeugdcommissie).

fransman

***************

Clubvlag

Tijdens het 5-jarig jubileum van Flamingo’s in april ’69 werd tijdens de instuif/receptie een clubvlag door de Sport en Ontspanningscommissie en een vlaggenmast met alles erop en eraan door de leden aangeboden. De vlaggenmast wordt hier binnengedragen door enkele pupillen in de kantine van Buighout en zal binnenkort gaan wapperen op het nieuwe complex wat naar verwacht in het seizoen ’71-’72 opgeleverd gaat worden.

binnendragen_vlag

***************

Ik denk zo’n beetje halverwege de jaren 70 dat onderstaande foto werd gemaakt met als leiders twee Paulen. Rechts Paul Keijsper en van de linker Paul is de achternaam mij ontschoten, ik dacht iets van Diependaal maar zeker weten doe ik het niet. Verder staat volgens mij op de achterste rij, vierde van links, Marcel de Jong. De overige spelers ……….. geen idee.

marcelj

***************

Deze week kreeg ik een foto in handen van één van de oudste leden van Flamingo’s. Hij is nog altijd zeer betrokken bij de club en vaak te vinden op ‘t Lood als het eerste elftal zijn thuiswedstrijden speelt. Het gaat natuurlijk over Cees Buissink, vroeger jarenlang leider van junioren A1. Op onderstaande foto uit 1968 (met dank aan Nico Lansen) staat een nog zeer jonge Cees Buissink als elftalleider van A1.

ceesbuissink_jong1

Ik ben er nog niet achter of dit het eerste A1-elftal van Flamingo’s was wat kampioen werd. Verder herken ik, behalve Cees Buissink, helemaal niemand op de foto.

We zijn een paar dagen verder en ik kreeg een mailtje van Nico Lansen die onderstaande namen nog wel wist.
Staande van links naar rechts:
Cees Buissink, Felix Reijmers, Ed Klaver, Gerard Vriend, Hans Pepping, Ton Boekel, Hans Weijte, Kees Quant.

Voorste rij van links naar rechts:
Jos Endel, Fons Vreeker, Henny Schouten, Jos Tromp en Cor Schouten.

***************

Als eerste nogmaals de foto van Peter Stet vanuit Nieuw Zeeland. Peter woont daar sinds 1975 en was één van de eerste leden van Flamingo’s in 1964 en trainde en speelde op het veldje bij Buighout.

Peter stuurde een prachtige foto mee van zijn toenmalige elftal. De foto is genomen tegen het kleedhok van Go Ahead tijdens het Willem de Zeeuw toernooi in 1966. In dat jaar had Flamingo’s nog een veld bij Go Ahead te ‘leen’ omdat niet alle wedstrijden bij Buighout gespeeld konden worden.

peterstet_a1
Peter Stet zelf staat als 2e van links, 2e jongen van rechts Jaap Jonker (?), 4e van rechts John Notenbos en de 7e Kees Pover (?)

Hopelijk volgen er spoedig meer oude foto’s.

| Mail de Webmaster | Copyright © 2011 Alle rechten voorbehouden. | Website door R. Kerver |